Produkt dnia
Camponotus fedtschenkoi
Camponotus fedtschenkoi
69,00 zł
Camponotus nicobarensis
Camponotus nicobarensis
69,00 zł
Camponotus maculatus subnudus
Camponotus maculatus subnudus
129,00 zł
szt.
Messor cephalotes
Messor cephalotes
990,00 zł
szt.

Camponotus vagus

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności Sprawdź formy dostawy
Cena: 85,00 zł 85.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

W Polsce vagus są spotykane rzadko, głównie na wschodzie, jednak występują w większości Eurazji, a także w północnej Afryce. Bardzo szeroki zakres występowania świadczy o tym, że dobrze się adaptują. Występują głównie w lasach sosnowych i mieszanych, w bardziej nasłonecznionych miejscach. Gniazdują, jak większość Camponotus, we wszelkiego rodzaju drewnie i pod kamieniami, czasem w ziemi między korzeniami drzew. Jak na Camponotus, są dość agresywne i drapieżne. Aktywność zwiększona nocą. Dobrze polują i hodują mszyce. Tworzą średniej wielkości, monoginiczne kolonie, koło 10 000 robotnic. Ich żołnierze robią niesamowite wrażenie - wielkie, smoliście czarne mrówy. 

 

  • Gatunek: Camponotus vagus
  • Trudność: niska
  • Żołnierze: tak
  • Rozmiar: królowa 16-19mm, robotnice 3-14mm
  • Ubarwienie: smoliście czarne
  • Występowanie: niemal cała Europa, Azja (za wyjątkiem południowej części), Maroko, Algieria, Tunezja
  • Odżywianie: woda z miodem i owady karmowe
  • Hibernacja: tak, koło 6-15 stopni przez 2-3 miesiące
  • Temperatura: 23-28 stopni
  • Polecane formikarium: najlepiej drewniane (np. Foranto) lub korkowe, ale dadzą radę w dowolnym

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl